FunFon

Форум за убиване на свободното време
 
ИндексИндекс  ГалерияГалерия  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  

Share | 
 

 Национална Худежествена Академия София

Go down 
АвторСъобщение
bladerunner
Модератор
Модератор
avatar

Брой мнения : 730
Location : с. Стърчипишково
Registration date : 16.01.2009

ПисанеЗаглавие: Национална Худежествена Академия София   Пон Мар 09, 2009 10:30 pm

Днес, някогашното рисувално училище се нарича Национална художествена академия, която и в настоящето е най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството (в образователно-квалификационните степени „магистър”, „бакалавър” и образователната и научна степен „доктор”).

Учебната 2007/2008 година е първата от мандата на настоящото ръководство. Тя премина в дух на следване мисията на НХА и приемственост към идеите на предишното ръководство, като голяма част от поставените задачи са нови и целят постигането на оптимално съдържание и възможно най-добър публичен образ на НХА. Поради естеството на техните мащаби, част от тези актуални проекти са все още в работен процес и амбициите на екипа са резултатите от тях да се материализират пълноценно през следващите години.

Преди всичко, духът на приемственост се отнася до проекта за реконструкция и модернизация на НХА, започнат от предишното ръководство. Той предвижда към сега съществуващата сграда (паметник на културата) да се прибави нова, която радикално да реши проблема с учебните пространства на нашето най-старо и авторитетно висше училище за изобразителни и визуално-пластични изкуства.

През изминалата година бе пристъпено към подготовка на археологически проучвания в двора на „Шипка” 1 (съвместно с археолози от БАН, „Стара София” и СУ „Св. Климент Охридски”), които ще предхождат началото на строителните дейности. Не е изключено НХА да се превърне в едно от значимите столични хранилища на образци на късноантичното и раннохристиянско изкуство, които ще бъдат консервирани и реставрирани на място, като за целта е предвидено проектът на новата сграда да бъде променян в зависимост от разположението и параметрите на конкретните находки. Така центърът на нашата столица ще се сдобие с още един важен културен топос, който едновременно съхранява миналото и генерира утрешния ден на българските художници.

Това ще е мястото, където могат да се видят паметници от антична Сердика и най-актуалното лице на съвременното българско и световно изкуство. Неслучайно в проекта за нова сграда на НХА наред с новите ателиета е предвидена изложбена зала с площ от 900 кв.м, хранилища и експозиционна площ на богатата музейна сбирка, както и лекционни многофункционални зали с капацитет за богат образователен и културен живот, отворен към гражданите и гостите на София.

Следването на тази висока цел се съчетава с грижата ни към протичането на образователния процес във всяка една специалност с нейната уникална специфика. Приоритет в днешната политика на НХА е обновлението на съдържанието на учебните планове и програми, материалната база, навлизането на нови медии и технологии в образованието. Това е ясен възглед, обърнат към потребностите на настоящите и бъдещите студенти. В този смисъл, не е случайно създаването на общоакадемична магистърска програма „Дигитални изкуства” – една нова крачка в разбирането на мястото на НХА като образователна институция с ясно изявен съвременен характер.

Особено внимание е обърнато на подпомагането на творческите и научни проекти чрез провеждането на конкурс, резултатите от който вече са видими. Те включват реализирането на конкретни творчески задачи и тяхното документиране и каталогизиране в различни специалности, провеждането на научни конференции и съставянето и издаването на научни сборници, реконструкции на материална и техническа база с експериментална или творческа цел и др. Обновен е уебсайта, който в новата си версия цели засилена диалогичност между различните сфери на дейност в една неизбежно усложняваща се институционална инфраструктура. В библиотеката на НХА непрекъснато се закупуват най-новите издания във всички области на художественото творчество, създадена е компютъризирана информационна база. Изложбите в галерия „Академия” са обърнати, както към студентите, така и към широката културна общественост.

Целта на настоящия годишник е да бъде дадена подробна информация, напълно илюстрираща динамиката и качеството на провежданата от НХА образователна и културна политика. Ръководтвото на НХА искрено се надява, че в досегашната си работа не е отстъпило от програмата, с която беше избрано и продължава да има подкрепата на академичната общност.

Контакти:
http://www.nha-bg.org/bg
Ректор на НХА – доц. Светослав Кокалов

Адрес: ул. „Шипка” № 1, София 1000, тел. (02) 988 17 01Зам-ректори:

проф. Митко Динев – международна дейност и връзки с обществеността

проф. Анна Бояджиева – художествено-творческа дейност

проф. д.изк. Свилен Стефанов – учебна и научна дейност

адрес: ул. „Шипка” № 1, София 1000, кабинет №4, тел. (02) 989 2740Факултет за изящни изкуства:

декан – проф. Николай Драчев

зам. декан – доц. Виктор Паунов

деканат – ул. „Шипка” № 1, София 1000, тел. (02) 988 59 00Факултет за приложни изкуства:

декан – проф. Лъчезар Лозанов – тел. (02) 8704 529

зам. декан – проф. Георги Георгиев – тел. (02) 8689 237

деканат – бул. „Цариградско шосе” № 73, София 1113Филиали:бул. д-р Г.М. Димитров № 100, София 1117;тел. (02)8689237бул. „Княз Дондуков” № 56, София 1504; тел. (02) 9434568

Учебно-методичен отдел:

началник на отдела – Теодора Стайкова; еduoffice@nha-bg.org

гл. експерт – Катя Митева;

гл. експерт – Свилена Челебийска;

ст. експерт – Мария Сарафова;

адрес: ул. „Шипка” №1, София 1000, ет. I, кабинет № 2,

тел. (02) 9881702, факс (02) 9878064Международен отдел:

Координатори – Евгения Кръстанова и Огняна Вакавлиева

ул. „Шипка” №1, София 1000, ет. 2

тел/факс (02) 987 33 28, art_academy@yahoo.comОфис на Факултета за изящни изкуства:

Инспектори – Златка Боджова, Димитрина Спасова

адрес: ул. „Шипка” № 1, I етаж, кабинет № 5, тел. (02) 988 59 00,

Офис на Факултета за приложни изкуства:

Инспектор - Мариета Гиздова,

адрес: бул. „Цариградско шосе" №73, II етаж,

телефон (02) 870 21 06, gizdova@nha-bg.orgДиректор административно-стопанска дейност:

Константин Иванов, адрес: ул. „Шипка" №1, София 1000 ет. III,

кабинет №19, тел. (02) 987 81 50Финансово-счетоводен отдел:

Началник на отдела - и. д. гл. счетоводител Йорданка Нешева

адрес: ул. „Шипка" №1, София 1000, ет. III, кабинет №15, т

ел. (02) 987 81 49Организатор социални дейности:

Виолета Бучинска, адрес: ул. „Шипка" №1, IV ет, кабинет № 24,

тел. (02) 9880765Връзки с медиите:

Албена Спасова, адрес: ул. „Шипка" №1,

телефон 088 507 80 11, факс (02) 9878064, albenasa@abv.bg
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Национална Худежествена Академия София
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
FunFon :: Градове в България/Университети :: София-
Идете на: