FunFon

Форум за убиване на свободното време
 
ИндексИндекс  ГалерияГалерия  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  

Share | 
 

 BFU/Бургаски свободен университет

Go down 
АвторСъобщение
ruhl
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 798
Age : 31
Location : In Max
Registration date : 18.03.2008

ПисанеЗаглавие: BFU/Бургаски свободен университет   Съб Мар 07, 2009 10:09 am

Сайт:http://www.bfu.bg

Мисията на Бургаския свободен университет e да бъде гъвкава, предприемчива и социално отговорна институция, която подготвя специалисти с висше образование със способности за бърза професионална реализация и кариера в динамично развиваща се и глобализираща се среда. БСУ предлага образование, подчинено на националния просперитет и ориентирано към европейските ценности.

Основните цели, към които са насочени дейностите в БСУ, са:

*

Да подготви висококвалифицирани кадри, мотивирани и с възможности да работят за развитието и усъвършенстването на обществото, в което живеят, и за собствения си просперитет.
*

Да подготви социализирани, комуникативни специалисти, готови непрестанно да се квалифицират и усъвършенстват.
*

Да вдъхновява и стимулира студентите за високи постижения, социално реализиране и развитие през целия живот.
*

Да осигурява научна и професионална среда, която подпомага изявата, предприемчивостта и лидерството.
*

Да приобщава, закриля и обезпечава съвременната академична общност, нейните научни и приложни изследвания и изследователските екипи.
*

Да създава обществено значими научни резултати, да насърчава и прокарва приложението им в обучението и практиката.
*

Да съдейства за интелектуалното и духовното израстване на личността и обществото, да съхранява и обогатява националните и общочовешките ценности.

При постигането на основните цели, произтичащи от статута и мисията на университета, БСУ е формулирал няколко основни приоритета:

*

Да предлага специалности с високо и устойчиво търсене, като реагира изпреварващо на очертаващите се тенденции в пазара на труда.
*

Да ориентира обучението към изискванията на практиката, като развива трайни връзки с бизнеса, с професионални организации, с правителствени и неправителствени институции.
*

Да гарантира интересите на студентите, като осигурява възможности за избор, представителност, мобилност и изява.
*

Да развива и усъвършенства дейността си, като изгради рационална система за измерване и контрол на качеството.
*

Да предлага социално приемлива цена на обучението, като прилага механизми за ефективно управление на ресурсите.
*

Да приобщава учебния процес към европейските ценности и стандарти, като се интегрира с други академични институции за обмен на опит и съвместни проекти.
*

Да насочва научноизследователската дейност към значими за обществената практика проблеми, като изгражда конкурентна среда за стимулиране и финансиране.
*

Да поддържа оптимално равнище на академичния състав, като отстоява институционалните критерии за подбор, атестиране и научно развитие.
*

Да налага високи стандарти за работа и общуване, като осигурява модерна материална и технологична среда.

-------------------------------
Бургас и регионът
Географско разположение, релеф, климат
Град Бургас е разположен на брега на Черно море край Бургаския залив в равнина, известна под името Бургаска плоча. Средната му надморска височина е 17 м. На север и на юг от него са разположени солени езера, които са защитени територии, поради факта че са част от трасето на мигриращите на юг птици, известно като Via Pontica. Климатът е умерено континентален с ясно изразено влияние на морето. Лятото е приятно прохладно поради характерното непрекъснато движение на въздушните маси. Средната дневна температура на въздуха през лятото е 26.4° С, на морската вода – 24.8° С. Слънчевите дни през лятото варират от 24 до 27 на месец със средно 10–11 слънчеви часове в денонощието. Зимата е мека, почти безснежна. Средната зимна температура на въздуха е 4.6° С, на водата – 7.4° С. Поради влиянието на морето есента е дълга и значително по-топла, отколкото във вътрешността на страната, а пролетта е сравнително студена и настъпва с около един месец по-късно.
История
Благодатните условия за живот в плодородна равнина в близост до морето са привлекли човека в този район още в дълбока древност. Най-ранните признаци на живот датират от бронзовата и началото на желязната епоха. Районът на Бургас е богат на археологически находки, свързани с тракийската епоха (4-ти век пр. н. е.). Името на Бургас се свързва с латинската дума "бургос", която означава кула. В местните легенди се разказва за римска пътническа станция, която се е намирала в района на днешното пристанище Бургас. 15 века по-късно като Пиргос селището се споменава в произведенията на византийския поет Мануил Фил. През 18-ти век Бургас е най-голямото пристанище на юг от Балкана. Първата карта, която показва градоустройственото планиране на Бургас, е от 1854 г. Първото българско училище и православен храм са открити през 1868 г. На 6.II.1878 г. Бургас е освободен от Османско владичество от отряда на полковник Лермонтов, брат на великия руски поет Михаил Лермонтов. На 7. II.1878 г. е създадена първата българска градска община. През 1888 г. е открита общинска библиотека, а три години по-късно е утвърден първият благоустройствен план на Бургас. През първите десетилетия на 20-ти век градът преживява ускорена индустриализация. Започва небивал културен подем – създават се читалища, археологическо дружество, градски музей, открити са Търговската гимназия и Държавното механо-техническо училище. Нов тласък в индустриализацията на града дават разширяването и модернизацията на пристанището, построяването на летище, строежът на най-голямата на Балканите петролна рафинерия.
Съвременният Бургас
В началото на 21 век Бургас e общински и областен център и четвъртият по големина град на България с население наброяващо 226 000 жители. По икономически потенциал община Бургас заема второ място сред българските общини. Тук са регистрирани повече от 15 000 фирми, а безработицата е най-ниската в страната – 4.3 %. Бургас е важен промишлен, търговски, транспортен и туристически център. Тук работи най-голямата рафинерия на Балканския полуостров – Лукойл Нефтохим ЕАД. Палитрата на бургаските производства е изключително пъстра – горива и синтетични влакна, кораби, кабели и проводници, вагони, вентилатори, строителни материали, рибни консерви, растителни мазнини, бонбони, бисквити, трикотажни и шивашки изделия. Бургас разполага с най-голямото пристанище на страната, с единствения нефтен терминал на юг от Балкана, с добре развита железопътна и шосейна мрежа. Летището има най-добрите атмосферни условия на Балканския полуостров и е единственото, пригодено да приема свръхзвукови самолети. От 1989 г. функционира Безмитна зона – Бургас. Бургас сам по себе си е туристически център, но и изходна точка за посещение на черноморските курорти Слънчев бряг, вилно селище Елените, вилно селище Дюни, на градовете музеи Несебър и Созопол, на резервата Ропотамо, на природен парк Странджа.

_________________
19 години народна власт - 19 години цирк..
Интериорен дизайн


Последната промяна е направена от ruhl на Съб Мар 07, 2009 10:20 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://www.tallbox.org
ruhl
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 798
Age : 31
Location : In Max
Registration date : 18.03.2008

ПисанеЗаглавие: Re: BFU/Бургаски свободен университет   Съб Мар 07, 2009 10:11 am


Инфраструктура и транспорт

Бургас има типичната за българските градове структура и наземна планировка – централна градска част, в която са разположени основните административни и обществени учреждения, културни институции и търговски обекти, и разположени по периферията жилищни зони с прилежаща инфраструктура и райони за отдих. Характерна особеност за града е ориентацията му на изток по посока морето. Старата част на Бургас има формата на дъга, отворена към плажната ивица и крайморския парк – двете основни атракции на града. В близост до тях са разположени административните учреждения, централните пешеходни и търговски зони, всички културни институции и основната част от увеселителните заведения. Около централната част са разположени жилищните зони – предимно панелни комплекси с прилежащи транспортна инфраструктура, училища, търговски обекти, паркове. В периферията си по протежение на морския бряг чрез квартали с ниско строителство градът плавно преминава в типичните за България морски туристически селища. Добре обособените пешеходни зони на града позволяват придвижването в централната част през Морската градина до плажната ивица без превозни средства. Връзката с жилищните комплекси се осъществява чрез автобусен и тролейбусен транспорт. Цената на билета е 40 ст. До София може да се пътува с влак или автобус. Всеки ден до столицата пътуват два експресни влака и шест бързи. Цената на билета за експрес е 12 лв., за бърз влак – 10.50 лв. Цената за автобусен билет до София е 15 лв. Този вид транспорт е предпочитан, тъй като пътят е само 5-6 часа в зависимост от пътните условия.
Университети
Бургас е най-големият университетски център в Югоизточна България. Недържавният Бургаски свободен университет и държавният Технологичен университет “Проф. д-р Асен Златаров” подготвят повече от 10 000 студенти по повече от 20 специалности във всички образователни направления. Те са научни центрове, които развиват активна дейност както в областта на фундаменталните, така и в областта на приложните науки. Ако дойдете в Бургас, ще имате възможност да контактувате с образовани и интелигентни хора.

_________________
19 години народна власт - 19 години цирк..
Интериорен дизайн
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://www.tallbox.org
ruhl
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 798
Age : 31
Location : In Max
Registration date : 18.03.2008

ПисанеЗаглавие: Re: BFU/Бургаски свободен университет   Съб Мар 07, 2009 10:19 am

Специалности с прием след средно образование

Конкурсни изпити и балообразуване


Прием с оценки от държавни зрелостни изпити (матури) :


За да видите изображенията в по-голям вариант,натиснете в/у тях!

_________________
19 години народна власт - 19 години цирк..
Интериорен дизайн
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://www.tallbox.org
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: BFU/Бургаски свободен университет   

Върнете се в началото Go down
 
BFU/Бургаски свободен университет
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
FunFon :: Градове в България/Университети :: Бургас-
Идете на: